Tradycyjna kuchnia góralska

Góralska kuchnia jest niezwykle oryginalna, inna niż wszystkie kuchnie świata. Jakkolwiek jest tu sporo potraw, które uznać można za potrawy ogólnopolskie, w kuchni góralskiej nadaje się im specyficzny smak, dodając przyprawy lub składniki, które czynią znaną potrawę zupełnie innym daniem. Jeśli chcesz zakosztować prawdziwej kuchni góralskiej zwróć uwagę rezerwując noclegi w górach, by znaleźć kwaterę, w której proponuje się również klientom domowe obiady. Są to posiłki przygotowane zazwyczaj przez sama gaździnę – gospodynię i panią domu. Kuchnia góralska jest przepyszna. Do podstawowych składników, z których przygotowuje się tu posiłki zaliczyć należy kiszona kapustę, ziemniaki, jak również owczy ser – popularny oscypek i bundze. Jeśli wykupisz noclegi w górach w kwaterze, której gospodyni gotuje obiady musisz pamiętać, że w dobrym tonie jest zjedzenie wszystkiego, co zostanie nałożone na twój talerz, a porcje góralskie są bardzo okazałe. Jeśli nie chcesz obrazić gospodyni musisz postarać się zjeść jak najwięcej z tego, co dla ciebie przygotowała. Najprawdopodobniej zostaniesz ugoszczony kwaśnicą, albo żurkiem po góralsku, a dokładniej białą poliwką. Bardzo popularne są też grule ze Spyrką, czyli po prostu ziemniaki ze skwarkami, a do popicia herbata z wkładką (spirytusem). Do kolacji być może zostanie podane grzane wino, oraz moskole – pieczone na piecu swego rodzaju placki z ziemniaków i mąki, które zastępują chleb. Być może zakosztujesz pieczonego oscypka – to prawdziwy rarytas. Góralki pieką także przepyszne ciasta, które podają gościom w charakterze deseru. Góralska kuchnia to potrawy proste, smaczne i bardzo treściwe. Niby łatwo je przyrządzić, ale jeśli nie urodziłeś się na Podhalu, raczej nie uda ci się osiągnąć tego efektu, jaki bez trudu przychodzi każdej gaździnie. Warto wiec wybrać się w tę podróż, by zakosztować rozkoszy kuchni góralskiej.